Tak for at tage nybyggertesten

Du er Tjeklisteæstetiker

Hvad betyder det?

Tjeklisteæstetiker er lidt et sjovt navn og forhåbentlig får du et lille smil på læben over karrikaturen.

Men en mere seiøs analyse viser at du er ligesom os. Et sted mellem typehus og luksuspalæ. Du ønsker noget, der er lidt lækkert. Noget der passer til din smag og dine behov. Du er klar på det koster lidt ekstra og du er klar på det kræver noget ekstra at komme i mål. Og så starter dit nybyggerprojekt sandsynligvis ved en arkitekt eller et byggefirma uden et katalog.

Nedenfor finder du de største udfordringer for tjeklisteæstetikeren...

...men først hvem er vi og hvorfor denne test!

Drømmevillaen står bag testen - her er vores nybyggerhistorie
Vi hedder Ellen og Morten og står bag Drømmevillaen - en podcast og et univers om nybyggeri. Vi er selv nybyggere, og udvikler dette ved siden af vores eget byggeprojekt og fuldtidsjobs.

Vi håber at inspirere og støtte andre nybyggere i det, der for mange er den største investering i deres liv. Denne test er blot et af de værktøjer vi har udviklet og stiller til rådighed.

Du kan finde hele vores nybyggerhistorie på siderne her.

Tilbage til Tjeklisteæstetikeren

Så hvad er de største udfordringer?
“Har vi styr på økonomien?”
Du har lavet budgetskema, læst tilbud og kigget på priser – men alligevel føles det som om, der er noget, du overser.

Det er en følelse, mange står med, også selvom de har forberedt sig godt.

For økonomien i et nybyggeri handler ikke kun om prisen fra byggefirmaet. Det handler om alle de små og store valg, du selv skal tage undervejs – og hvad de valg koster på både kort og langt sigt.

Særligt som Tjeklisteæstetiker er du typen, der gerne vil forstå helheden:
- Hvad koster det at bygge?
- Hvad koster det at bo?
- Og hvad koster det, hvis vi fortryder?

Men det er svært at få det samlede overblik. Nogle udgifter står med småt. Andre dukker først op undervejs. Og så er der tilvalgene – køkken, gulve, teknik – hvor tallene hurtigt løber løbsk, hvis du ikke har defineret dine rammer på forhånd.

Et råd på vejen:
Lav ét samlet budget – ikke kun for byggeriet, men for hele projektet: grund, byggemodning, tilslutning, have, møbler og uforudsete udgifter.

Tænk i både totaløkonomi og månedlig økonomi.

Og hav en buffer. Ikke fordi du nødvendigvis skal bruge den – men fordi du sover bedre, når den er der.
“Hvordan bliver vi enige undervejs?”
Du har styr på byggeprojektet og et klart billede af, hvordan hjemmet skal fungere og se ud – men din partner ser måske noget helt andet.

Det er en af de mest almindelige – og mest oversete – udfordringer i byggeprocessen: to mennesker, én beslutning ad gangen.

Det starter ofte småt.
- Én vil have træloft, den anden gips.
- Én drømmer om grebsfrit køkken, den anden om praktiske skuffer.

Og når først planløsningen og tilvalgsmøderne går i gang, vokser antallet af beslutninger og potentielle uenigheder hurtigt.

Og det er ikke nødvendigvis fordi man er uenige om alt – men fordi alle valg føles vigtige.

Fordi de er synlige, permanente og dyre. Fordi I gerne vil gøre det rigtigt.Men det kan slide, når den ene føler sig overhørt, eller den anden ikke kan følge med.

Et råd på vejen:
Er I meget uenige, så overvej om I har gang i det rigtige projekt. Det var en af de vigtigste læringer fra vores første projekt. Selv de mindste beslutninger var store - og det fandt vi efterfølgende ud af skyldtes noget andet. Huset var simpelthen ikke rigtigt for os.

Et andet råd er at tale om prioriteringerne tidligt! Vores 8 ugers gratis kursus til nybyggere kan måske være en hjælp i den situation
“Hvordan ved vi, om vi vælger de rigtige materialer og løsninger?”
Du vil gerne tage kloge, velovervejede valg – men du føler dig ikke helt klædt på til det.

Mange Tjeklisteæstetikere sidder med den samme fornemmelse: “Jeg ved ikke nok til at vide, hvad jeg ikke ved.”

Du vil gerne vælge materialer, der holder. Løsninger, der passer til jeres liv. Og detaljer, der hænger sammen æstetisk. Men virkeligheden er ofte: Du får 15 sider med valgmuligheder – og 30 minutter til at vælge.

Det er ikke, fordi du ikke vil vælge – du vil bare vælge rigtigt. Men det kræver indsigt i slidstyrker, vedligehold, garantier, funktionalitet, æstetik og økonomi. Og meget af det, du vælger nu, skal du leve med i 20 år.

Samtidig er det svært at finde uvildig hjælp. Du googler, spørger i Facebook-grupper og får ti forskellige svar. Og byggefirmaet? De rådgiver – men sælger også.

Et råd på vejen:
Faktisk er denne udfordring årsagen til vi startede podcasten Drømmevillaen. Vi havde simpelthen brug for mere viden til at træffe de rigtige valg.

Og hvis vi gik til en sælger ville de nok sælge - og ikke rådgive. Det er for så vidt fair nok. Men vi tænkte at hvis vi optog samtalen ville den blive mere oplyst.

Hvis du ikke allerede kender podcasten Drømmevillaen så find alle episoderne her.
“Kan vi overhovedet få det, vi drømmer om?”
Du har en ret klar idé om, hvordan det skal føles at bo i jeres nye hjem – men du er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre.

Ikke fordi du drømmer urealistisk. Tværtimod. Du drømmer bare om et hjem, der hænger sammen: materialer med varme, en planløsning der giver mening, detaljer der taler til sanserne.

Men undervejs i processen kan det begynde at føles som om, dine ønsker er lidt for meget – eller lidt uden for standard.

Du får måske kommentarer som:
- “Det er ikke en del af pakken.”
- “Det plejer vi ikke at gøre.”
- “Det bliver nok lidt dyrere.”
Og pludselig begynder du at skrue ned. Forventningsjusterer. Indretter drømmen efter systemet – i stedet for at tilpasse systemet til jeres drøm.

Et råd på vejen:
Du behøver ikke gå all-in på specialløsninger for at få et personligt hjem.

Start med at finde billeder, stemninger og funktioner, du elsker – og vis dem til jeres byggefirma eller rådgiver. Spørg ikke “Kan vi få det?”, men “Hvordan kommer vi tættere på det her?”

Ofte findes der overraskende enkle løsninger – men du skal turde spørge og du skal turde udfordre.
“Vi vil gerne bygge bæredygtigt – men hvad giver egentlig mening?”
Du vil gerne træffe bæredygtige valg, du kan stå ved – også om ti eller tyve år.

Men bæredygtighed i byggebranchen kan være et virvar af begreber, mærkningsordninger og grønvaskede løfter. Ja faktisk har vi lært gennem podcasten at mange branchefolk er udfordret.

Du vil ikke købe dig til en god samvittighed – du vil forstå, hvad der reelt gør en forskel: for klimaet, for jeres indeklima, og for de mennesker, der bor i huset.

Men hvad betyder det så i praksis?
- Er det lavt energiforbrug?
- Naturlige materialer?
- Genbrug?
- FSC-mærker?
Eller bare god planlægning og et hus, der kan holde?

Og vigtigst: Kan vi gøre det uden at sprænge budgettet – og uden at gøre det hele mere komplekst?

Et råd på vejen:
Start med det, der er nært og konkret.

Tænk i holdbarhed, lavt energiforbrug og indeklima. Gå efter materialer, der ikke kræver konstant vedligehold – og som kan repareres, ikke udskiftes.

Og husk: at bygge et hjem, I har lyst til at blive boende i – det er i sig selv en bæredygtig beslutning.